Bij Chrono@Work, het bedrijf achter Sleep in Sync, krijgen we geregeld verzoeken van mensen om hun melatonine te meten. Vaak zijn het personen die slecht slapen en al van alles geprobeerd hebben. Wij verwezen ze doorgaans door naar een gespecialiseerde behandelaar. Recent hebben we echter besloten deze dienst, in uitgebreidere vorm, ook zelf aan particulieren aan te bieden. Dat doen we via Sleep in Sync. De reden is dat het prima past bij de doelstelling van Chrono@Work. Die is namelijk dat we de verstoring van onze 24-uursritmen willen helpen voorkomen door mensen te leren rekening te houden met tijd.
Melatonine is een populair middel, zonder recept te koop, om beter te slapen. Maar is melatonine wel een slaapmiddel? Bij Chrono@Work kunnen we je eigen natuurlijke aanmaak van melatonine meten en dat doen we bij mensen met slaapproblemen met een goede reden. Maar helpt het dan om melatonine te slikken? Het antwoord is niet zo simpel als de vraag. Daarom even opnieuw iets meer informatie over wat melatonine is en een antwoord op de vraag of je er beter van gaat slapen.
Het internet staat er vol mee: “blauw licht is schadelijk”, “gebruik een blauw-licht-filter op je bril”, “het blauwe licht van je smartphone houdt je wakker”. Maar ook het tegenovergestelde lees je wel: “blauw licht is in principe niet schadelijk”, en “de hoeveelheid blauw licht van je scherm is niet van een hoge intensiteit”. Wat is nu de waarheid? En houdt het blauwe licht van een scherm je nu wakker of niet? Het antwoord is niet heel simpel, ja of nee. En dat komt omdat het afhangt van de tijd waarop je dit blauwe licht ziet. Hieronder leggen we het uit, maar eerst wat bedoelen we met blauw licht en waarom is deze kleur zo belangrijk?