Kan je niet slapen op de door jou gewenste tijd? Zoek met ons naar de oplossing.
Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Maar als je steeds weer slecht slaapt, heeft dat gevolgen voor hoe je je overdag voelt en hoe je functioneert. Slecht slapen kan veel verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is een biologische klok die niet in de pas loopt met het licht-donkerritme in de buitenwereld.
Late slaap komt op alle leeftijden voor. Zelfs babies en peuters kunnen hier al last van hebben, ze zijn dan bijvoorbeeld moeilijk in bed te krijgen. Maar late slaap komt vooral veel voor bij jongeren. Soms blijft het je hele leven. De afwijking tussen je biologische klok en het ritme in de buitenwereld kan zo groot zijn dat je hier dagelijks (veel) last van ondervindt. Dat geldt zowel voor de erg vroege als de erg late slaap.
Het kan ook zijn dat je slaapritme verstoord is doordat je vaak op onregelmatig tijden moet werken of doordat je steeds heen en weer reist tussen verschillende tijdzones. Als je jong bent lukt het meestal nog wel met die veranderingen om te gaan, maar met het stijgen van de leeftijd wordt het vaak lastiger. Toch is het ook voor jongeren al belangrijk om hier goed mee om te gaan, zodat je langer gezond blijft.
Voor alle groepen is het mogelijk uit te zoeken waar het slechte slapen precies aan ligt en wat eraan te doen is.